Het leven is een brug. Bewandel die brug, maar bouw er geen huis op. 

Blog

Blog

view:  full / summary

Stoppen met denken

Posted on January 9, 2019 at 4:55 AM Comments comments ()

Ik kan niet stoppen met denken!”,Ik pieker constant!”, “Ik ben zo moe van het denken!”… Bijna elke cliënt die voor mij zit, heeft moeite ermee om zijn of haar gedachten onder controle te houden. Als wij negatief denken, dan voelen wij ons ook niet zo prettig… Op die manier kunnen gedachten de inhoud van ons leven in een heel negatieve kleur zetten. Mens valt in een vicieus cirkel of spiraal die naar beneden loopt. Op een bepaald moment ziet hij alles in het grijs en weet hij niet meer hoe het begonnen is. Het leven lijkt veel te zwaar te zijn, problemen vormen een sneeuwbal die alleen maar groter wordt. Oneindig verhaal? Niets is minder waar – er is een oplossing die na even oefenen een wondermiddel wordt!

 

Het beschreven probleem begint bij verkeerd zelfbeeld. En hier wordt niet het positieve of negatieve zelfbeeld bedoeld, maar eerder “wie ben ik” of liever nog “hoe functioneer ik”. Mensen denken zo veel dat ze met hun gedachten samensmelten. “Ik? Zonder mijn gedachten? Dan besta ik niet meer!” Elke keer opnieuw zie ik de ogen van mijn cliënten groter worden als ik zeg “Je bent jouw gedachten niet!”…

 

Ons verstand is maar een instrument van ons zoals een hand, een neus of een gevoel. Dat zijn instrumenten die bepaalde rol of functie kunnen spelen. Een instrument gebruik je wanneer je het nodig hebt! En alleen maar dan! Maar met ons verstand gaat het veel moeilijker. We hebben het inderdaad heel dikwijls nodig, die speelt een heel belangrijk rol in ons leven en op een bepaald moment neemt ons verstand de koningenstoel in.

 

Gebruik uw verstand voor het oplossen van opdrachten of het vinden van een antwoord. (het verschil tussen probleemoplossend denken en het piekeren is een apart thema die volgende keer dieper bekeken wordt.) Eerste belangrijke stap naar “gezond verstand” is het beseffen en loskomen van jouw gedachten. Wij kiezen om na te denken, wij kiezen ook waarover wij nadenken, hoeveel, wanneer en of wij het wel of niet doen. Dus... wij kunnen ook kiezen om niet na te denken. (vragen die in deze fase kunnen helpen : “wat maakt HET nu zo belangrijk voor mij?” “kan ik daar iets aan veranderen op dit moment?” “is HET het meest belangrijke voor mij op dit moment?” . Op die manier begin je al jouw gedachten van de kant te bekijken. )

 

Hoogst waarschijnlijk ga je al in de eerste stap begrijpen, dat jouw gedachten niet zo belangrijk zijn op dit moment, ze hebben met het “hier-en-nu" meestal niet veel te maken. Het thema op zich kan wel heel belangrijk in je leven zijn. Maar of je NU daaraan denkt , maakt geen groot verschil in je leven. En zo komen wij naar de tweede stap van “gezond verstand”, namelijk “hier-en-nu" zijn. Alleen dit moment, die je NU juist beseft, is jouw leven, alleen dit moment bestaat... Door het waarnemen van het huidige moment zet je jouw gedachten stil. Je kunt bewust rondkijken met veel aandacht voor details (zelfs heb je dit ruimte al honderd keer gezien, ga je toch nog iets anders kunnen ontdekken), je kunt aandachtig luisteren in een poging iets van heel ver proberen te horen... Je kunt bewust in en uitademen... Je kunt jouw eigen lichaam waarnemen (is er ergens spanning; heb ik het koud of warm; heb ik honger, pijn... enz)

 

Door die bewustwording leer je afstand nemen van eigen gedachten waardoor je ineens ruimte creëert voor nog iets heel belangrijks , namelijk voor te zijn en het waarnemen.


Rss_feed